Subbuteo - bordfotballens historie

Liverpool-legenden Bill Shankly spiller Subbuteo.
Publisert: 26. mars 2016 av Norges Bordfotballforbund

Bordfotball er et gammelt spill som opprinnelig kom i salg i England allerede i 1946 under navnet Subbuteo. Spillet ble svært populært på de britiske øyer men det tok mange år før nordmenn knyttet bekjentskap med spillet.

På slutten av 1960 -tallet startet så smått enkelte her hjemmefra å spille. Mot slutten av -70 tallet solgte man også endel spillsett her i Norge, men aldri så mye at det ble noe mer enn en lek ut av det hele. Første norske kjente deltagelse på en turnering var da Kenneth Nilsen og André Paulsen, begge fra Kolbotn, dro til SPA i Belgia i 1983 for å spille (Are Wroldsen spilte for Norge i VM i Barcelona i 1982 red.anm.). Det ble et brutalt møte med nivået i utlandet. De reiste dessverre hjem med mange stygge tap men likevel noen erfaringer rikere.
 
Waddington var produsenten som laget spillet frem til midten av -90 tallet. Da spillet ble tilgjengelig i norske butikker, spesielt mot slutten av -80 tallet spredte det seg fort blant folk. Folk forstod at dette var et realistisk fotball spill. Dette ble etterhvert starten på det som ble til Norges Bordfotballforbund. Forbundet ble i 1989 stiftet av Audun Flaaten og Knut Sagafos, begge fra Skien.
 
Det første Norgesmesterskapet ble arrangert i Skien 5. mai 1990. Mesterskapet hadde 16 deltagere i senior klassen, som også var den eneste klassen. Den første Norgesmester ble Gaute Helstrup fra Tromsø. Telemarksmesterskap, Norgesmesterskap og flere andre turneringer ble arrangert videre de neste to-tre årene, med deltagere fra hele landet. Felles for de fleste turneringene var at de ble arrangert i Skien. Det var her rekrutteringen var god.
 
Senere fikk også Kragerø et miljø og arrangerte flere turneringer. Det fantes mer eller mindre seriøse spillergrupperinger flere steder i landet, spesielt fra Kragerø, Oslo, Haugesund og ikke minst Skien.
 
På midten av -90 tallet ble alt adskillig mer profesjonelt og de gamle Subbuteo figurene var nå ut. Det internasjonale forbundet sørget for at alle nasjoner ble samlet. Nå skulle det bli en ordentlig sport ut av Subbuteoen! Alle fulgte nå samme regler og system som det internasjonale forbundet hadde bestemt. Mange nye typer spillerfigurer, baner og annet utstyr kom på banen og danket ut mye av det gamle utstyret. FISTF (det internasjonale forbundet) begynte selv å produsere egne spillerfigurer som etterhvert revolusjonerte sporten. Nå var det ikke lenger et spill, heller ikke her hjemme.
 
Frem til midten av -90 tallet ble det arrangert mange turneringer i Norge. Anders Grorud og Jon Henning Bergane, sammen med Martin Eikeland fra Kragerø, stod for arrangeringen av de fleste av dem. Mange av de norske spillerne fikk også prøvd seg utenlands på flere store mesterskap som VM i Paris og flere andre store Grand Prix turneringer. Blant annet den årlige Grand Prix turneringen i Odense som ble en tradisjon for mange norske spillere. Jon Henning Bergane ble første nordmann til å vinne en utenlandsk turnering. Det gjorde han da han vant Djursland Bank Cup i Danmark i 1994.
 
Mot slutten av -90 tallet ble det mindre aktivitet i landet. Kun et fåtall av de norske spillerne holdt det ved like med NM-turnering hvert år. Mange var lei og det så ut til at bordfotballen kunne død helt ut i Norge.
 
Heldigvis, I 2002 tok det seg opp igjen. Anders Bergane og Anders Grorud bestemte seg for at det var på tide å børste støv av sporten. Man begynte igjen å arrangere turneringer. Etter noen år med mindre turneringer så ble det et høydepunkt da Skien Masters ble arrangert på Kleiva barneskole i stor ny gymsal i 2004. Med 27 deltagere ble dette en suksess.
 
Mange av de norske spillerne fikk også god matching utenlands etter mange spilte internasjonale turneringer. Det var spesielt tre nordmenn som gjorde det godt, Anders Grorud, Jon Henning Bergane og Lars Tore Myge med seirer i Danmark, Finland, og Norge.
 
Forbundet fant fort ut at de selv var kapable til å arrangere et internasjonalt mesterskap i Skien. Norwegian Grand Prix and International Open ble arrangert fire ganger mellom 2005 og 2008 med stor suksess og deltagere fra mange europeiske land.

Etter mange turneringer og treningssamlinger ble det igjen roligere tider rundt 2010. I tiden etter 2010 har det stort sett kun blitt arrangert én eller to årlige turneringer. Der møtes 12-15 spillere for å holde bordfotballsporten i live i Norge.

 

FAKTA:
Norges Bordfotballforbund (NBFF) er det offisielle organet for bordfotball i Norge. Forbundet følger regelverket til det internasjonale forbundet FISTF (Federation International of Sports Table Football). Det norske forbundet har eget styre og har tilholdssted i Skien. President i Norges Bordfotball Forbund er Anders Grorud (Skien).
 
 

← Tilbake


Site Powered by Sniggabo CMS v. 3.4
Tekst/bilder © Norges Bordfotball Forbund 2003 - 2024