Slik spiller du bordfotball

Bordfotballturnering i Kragerø 2007.
Publisert: 26. mars 2016 av Norges Bordfotballforbund

Er du nysgjerrig på hva bordfotball er? Her følger noen spørsmål og svar om spillet og noen råd og tips om hvordan komme igang. Vil du bruke bordfotball som et leketøy eller vil du kanskje ta det litt lenger og spille turneringer? Vi hjelper deg i gang.

Ofte stilte spørsmål

Hva er bordfotball?
Bordfotball er et fotballspill, også kalt Subbuteo, som spilles på et bord. Spilleunderlaget er en slags filt/stoff -duk som figurene sklir oppå uten begrensninger på retning osv. Spillet foregår ved at man flikker figurene slik at de beveger seg på duken. Knipsing er ikke lov. Figurene kan bevege seg over hele banen i motsetning til andre fotball-spill der figurene går i faste baner/spor (STIGA).
 
Er det stor likhet mellom fotball og bordfotball?
Både ja og nei. Alle fotballregler som finnes i vanlig fotball finnes stort sett også i bordfotball. For å 
nevne noe: frispark (fordel), offside, innkast, corner, 5-meter, straffespark, hands, osv. Kampene varer i 2x15 minutter. Det er mye taktikk i spillet. Sjakk, biljard og det taktiske ved fotballen er de tre tingene man kan sammenligne dette med. Når det gjelder de fysiske utfordringene kan det selvsagt ikke sammenlignes med fotball.
 
Er dette et leketøy eller en sport?
Dette er både et leketøy og en sport. Mange kjøper det kun for moro mens andre satser seriøst og spiller turneringer nesten hver helg året rundt. Mange utenlandske spillere får tildelt turneringsbudsjetter hvert år og reiser gratis til mange turneringer rundt omkring i verden. Det er lite premiepenger og svært få eller ingen lønnede spillere i verden. Det meste av utgiftene må spillerne selv dekke hvis man da ikke har gode støtteordninger i sin klubb.
 
Finnes det nasjonalt og internasjonalt forbund?
Ja det gjør det. Du er nå inne på nettsidene til det nasjonale forbundet. Det internasjonale forbundet finner du her FISTF (Federation International of Sports Table Football) Her finner du mye nyttig info om spillet. 
 
Hvor får jeg kjøpt utstyr?
Utstyr selges via en mengde nettbutikker (ingen norske dessverre). Noen eksempler: www.subbuteoworld.co.uk - www.astrobase.eu - tcha4 (facebook) - excel-lent.org .

Dette trenger du som et minimum:
1 stk treplate Med enkle lister (gjerder) rundt for eks. 1x1,5m sponplate 12mm tykk 
2 stk mål Anbefaler metall mål med stoffnett
1 stk duk Anbefaler Astroturf. Bommulsduken som kommer i de komplette spillsettene er IKKE egnet
1 stk ball 22 mm
2 stk lag Zeugo eller Subbuteo
2 stk keepere For eks Perfeck Flick metal keeper
1 stk poleringsklut Prøv deg frem med forskjellige typer eller kjøp en fra SubbuteoWorld. Dette er viktigere enn man skulle tro!
 
Hvor finner jeg regler?
Enklere regler
Reglene forklart på 20 minutter (youtube-video fra 2022) - Anbefales! - -> https://www.youtube.com/watch?v=GeAgQ-kdMtU
 
Er det vanskelig å spille?
Mange synes bordfotball er vanskelig i starten. Det tar alltid litt tid å få inn rett teknikk. Det tar tid å lære, men desto mer moro er det når man mestrer det.
 
Hvordan blir man medlem av Norges Bordfotballforbund?
Medlemskap i forbundet skjer automatisk ved deltagelse i noen av forbundets årlig arrangerte turneringer. Medlemskapet er gratis.
 
Hvordan blir jeg med på forbundets turneringer?
Turneringer som arrangeres i regi av forbundet vil bli publisert på nettsidene. Meld deg på hvis du ønsker å delta. Profesjonelle regler benyttet under disse turneringene.
 
Hvilke klasser finnes i bordfotball?
Det spilles bordfotball i seks klasser: U12 (0-12 år), U16 (12-16 år), U20 (16-20 år), Open, veteran (50 år og oppover f.o.m. september 2023), damer, samt lag. I Norge har kun U15 (junior), U19 (ungdom), lag, Veteran og Open blitt benyttet på turneringer.
  
Hvordan stifte en klubb?
Vil du registrere din nye klubb tar du kontakt med forbundet og oppgir navn på klubb og navn på medlemmer.
 
Hvordan starte en serie?
Har dere nettopp startet en klubb eller dere er en gjeng som vil starte seriespill, da er det bare å sette igang med å spille serie slik dere selv ønsker. Har dere lyst, kan dere få deres egne resultater og tabeller ut på våre nettsider. Ta kontakt med oss.
 
Hvordan arrangere en turnering?
En turnering følger stort sett samme prinsipp som i et vanlig fotball mesterskap. Gruppespill først, så utslagsrunder. Her er det opp til hver enkelt hvordan dere legger det opp. Vil dere arrangere en offisiell turnering som godkjennes av Norges Bordfotballforbund sender dere en forespørsel til oss. Profesjonelle regler må da benyttes i turneringen.
 
Finnes det spillere i nærheten av meg?
Vi har aktive spillere i Kragerø, Haugesund, Kristiansand, Drammen, Kongsvinger, Skien, Porsgrunn, Sula og Oslo. Ønsker du å komme i kontakt med noen av dem, ta kontakt med forbundet via nettsiden. 

Hvordan kan jeg få representere Norge i et verdensmesterskap?
Ved å havne på enten 1. eller 2. plass i din egen klasse i NM er du kvalifisert til spill i VM. 1. 2. 3. og 4. plass gir tilgang til å spille lagturnering.
 
Trenger du mer hjelp?
Ta kontakt med oss og vi hjelper deg! -> info@bordfotball.no

** oppdatert 29/5-22.

← Tilbake


Site Powered by Sniggabo CMS v. 3.4
Tekst/bilder © Norges Bordfotball Forbund 2003 - 2024